Kurs Kwiaty cukrowe i ich wykorzystanie w produkcji tortów w stylu angielskim

Kurs,, Kwiaty cukrowe i ich wykorzystanie w produkcji tortów w stylu angielskim‘’ 3 edycje po 30 godzin, liczba uczestników: 15 (po 5 os. na edycję)

Minimalny program kursu obejmował:

  • podstawowe składniki do produkcji mas cukrowych,
  • rodzaje lukrów plastycznych stosowanych w cukiernictwie,
  • sposób barwienia, przygotowywania i zabezpieczania mas cukrowych przed zepsuciem,
  • właściwe wykorzystanie mas cukrowych do sporządzenia kwiatów.

Terminy zajęć:

1 edycja: 01.12.2018 r. – 18.12.2018 r.
2 edycja: 02.05.2019 r. – 25.05.2019 r.
3 edycja: 01.06.2019 r. – 18.06.2019 r.

Absolwenci uczestniczący w kursie nabyli wiedzę i umiejętności z zakresu

  • rodzajów kierunków stylu angielskiego oraz czym się charakteryzują
  • rodzajów ciast wykonywanych w Wielkiej Brytanii i zasad dostosowania dekoracji z lukru plastycznego do smaków preferowanych w Polsce, tak by torty były nie tylko piękne, ale także pyszne
  • zalet i wad dekoracji w stylu angielskim
  • rodzaju funkcji jakie pełnią składniki lukru plastycznego (przydatne podczas samodzielnej produkcji)
  • rodzaju narzędzi i surowców potrzebnych do rozpoczęcia przygody z kwiatami cukrowymi
  • zasad projektowania tortów (nie tylko piętrowych) by stanowiły spójną kompozycję
  • zasad wykończania tortów, by sprawiały wrażenie dopracowanych
  • rodzaju narzędzi i technik stosowania ich w różnych kierunkach dekoracji w stylu angielskim.

Zajęcia miały charakter wykładowy i ćwiczeniowy. Kurs zakończył się wydaniem zaświadczeń i certyfikatów.

Referencje