Kurs,, Kwiaty cukrowe i ich wykorzystanie w produkcji tortów w stylu angielskim‘’ 3 edycje po 30 godzin, liczba uczestników: 15 (po 5 os. na edycję)
Minimalny program kursu obejmował:
- podstawowe składniki do produkcji mas cukrowych,
- rodzaje lukrów plastycznych stosowanych w cukiernictwie,
- sposób barwienia, przygotowywania i zabezpieczania mas cukrowych przed zepsuciem,
- właściwe wykorzystanie mas cukrowych do sporządzenia kwiatów.
Terminy zajęć:
1 edycja: 01.12.2018 r. – 18.12.2018 r.
2 edycja: 02.05.2019 r. – 25.05.2019 r.
3 edycja: 01.06.2019 r. – 18.06.2019 r.
Absolwenci uczestniczący w kursie nabyli wiedzę i umiejętności z zakresu
- rodzajów kierunków stylu angielskiego oraz czym się charakteryzują
- rodzajów ciast wykonywanych w Wielkiej Brytanii i zasad dostosowania dekoracji z lukru plastycznego do smaków preferowanych w Polsce, tak by torty były nie tylko piękne, ale także pyszne
- zalet i wad dekoracji w stylu angielskim
- rodzaju funkcji jakie pełnią składniki lukru plastycznego (przydatne podczas samodzielnej produkcji)
- rodzaju narzędzi i surowców potrzebnych do rozpoczęcia przygody z kwiatami cukrowymi
- zasad projektowania tortów (nie tylko piętrowych) by stanowiły spójną kompozycję
- zasad wykończania tortów, by sprawiały wrażenie dopracowanych
- rodzaju narzędzi i technik stosowania ich w różnych kierunkach dekoracji w stylu angielskim.
Zajęcia miały charakter wykładowy i ćwiczeniowy. Kurs zakończył się wydaniem zaświadczeń i certyfikatów.