Fundacja Silver Economy w okresie 31.01.2018 – 19.02.2019 zrealizowała 100 godzinny kurs ,, Cukiernik” dla 12 osób. Warunkiem ukończenia szkolenia była obecność na nie mniej niż 80% godzin zajęć. Szkolenie zakończyło się nabyciem kwalifikacji zawodowych i wydaniem zaświadczeń oraz certyfikatów.
Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy z zakresu produkcji wyrobów cukierniczych to przygotowanie do wykonywania zawodu cukiernika dla osób zafascynowanych procesem pieczenia, zdobienia, wypiekania oraz modelowania słodkości. Cukiernik to osoba lubująca się w łakociach. Najlepsze ciasta tworzone są z ogromną dozą cierpliwości, miłością do jedzenia słodyczy i wyczuciem smaku. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik powinien posiadać niezwykle sprawny zmysł smaku, a także zapachu. Zawód ten wymaga dużej precyzji, zmysłu artystycznego i zdolności manualnych. Od niedawna pojawiła się moda na wymyślne, wymagające kreatywnych umiejętności, torty z figurkami lukrowymi – prawdziwe cukiernictwo jest pewnego rodzaju sztuką.
Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy
Praca: Cukiernik może znaleźć zatrudnienie w funkcjonujących na rynku cukierniach, zakładach produkcyjnych czy też w firmach zajmujących się wytwarzaniem czekoladek i słodyczy. Jako wykwalifikowany cukiernik, zawsze będziesz mógł otworzyć swoją działalność gospodarczą. Bardzo popularne jest tworzenie tortów na indywidualne zamówienie klientów – na przykład z okazji ślubu, chrzcin, komunii i tym podobnym. Wiele miejsc takich jak restauracje czy hotele zatrudniają niezależnych cukierników, serwujących gościom desery pełne smaku
Program kursu Cukiernik:
- Zapoznanie się z procedurami obowiązującymi w zakładzie cukierniczym
- Zapoznanie się z zasadami BHP i p.poż oraz ochrony środowiska
- Rozpoznanie surowców, półproduktów i dodatków cukierniczych:
- Właściwości technologiczne mąki
- Cukier i środki słodzące
- Jaja – budowa, właściwości
- Rodzaje tłuszczów cukierniczych
- Mleko i produkty mleczne
- Środki spulchniające
- Ocena organoleptyczna surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
- Pobieranie i magazynowanie surowców i wyrobów gotowych
- Obsługa maszyn i urządzeń stosowanych w procesie produkcji cukierniczych
- Sporządzanie półproduktów cukierniczych
- Sporządzanie gotowych wyrobów cukierniczych
- Proces tworzenia się ciast
- Produkcja wybranych ciast:
- Ciasta drożdżowe
- Cista kruche – wyroby
- Ciasta biszkoptowe – wyroby
- Ciasta biszkoptowo- tłuszczowe – wyroby
- Ciasta piernikowe – wyroby
- Ciasta parzone – wyroby
- Ciasta francuskie i półfrancuskie- wyroby
- Produkcja kremów :
- Kremy sporządzanie na zimno
- Kremy gotowane
- Kremy grzane
- Kremy zaparzane
- Sporządzanie masy serowej
- Sporządzanie masy makowej
- Produkcja różnych wyrobów cukierniczych z zastosowaniem poznanych ciast, kremów i mas
- Wykańczanie i dekoracja wyrobów cukierniczych
- Przygotowanie wyrobów do sprzedaży i ekspozycji
- Dbanie o czystość i estetykę miejsca pracy