Kurs Cukiernik

Fundacja Silver Economy w okresie 31.01.2018 – 19.02.2019 zrealizowała 100 godzinny kurs ,, Cukiernik”  dla 12 osób. Warunkiem ukończenia szkolenia była obecność na nie mniej niż 80% godzin zajęć. Szkolenie zakończyło się nabyciem kwalifikacji zawodowych i wydaniem zaświadczeń oraz certyfikatów.

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy z zakresu produkcji wyrobów cukierniczych to przygotowanie do wykonywania zawodu cukiernika dla osób zafascynowanych procesem pieczenia, zdobienia, wypiekania oraz modelowania słodkości. Cukiernik to osoba lubująca się w łakociach. Najlepsze ciasta tworzone są z ogromną dozą cierpliwości, miłością do jedzenia słodyczy i wyczuciem smaku. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik powinien posiadać niezwykle sprawny zmysł smaku, a także zapachu. Zawód ten wymaga dużej precyzji, zmysłu artystycznego i zdolności manualnych. Od niedawna pojawiła się moda na wymyślne, wymagające kreatywnych umiejętności, torty z figurkami lukrowymi – prawdziwe cukiernictwo jest pewnego rodzaju sztuką.

Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy

Praca: Cukiernik może znaleźć zatrudnienie w funkcjonujących na rynku cukierniach, zakładach produkcyjnych czy też w firmach zajmujących się wytwarzaniem czekoladek i słodyczy. Jako wykwalifikowany cukiernik, zawsze będziesz mógł otworzyć swoją działalność gospodarczą. Bardzo popularne jest tworzenie tortów na indywidualne zamówienie klientów – na przykład z okazji ślubu, chrzcin, komunii i tym podobnym. Wiele miejsc takich jak restauracje czy hotele zatrudniają niezależnych cukierników, serwujących gościom desery pełne smaku

Program kursu Cukiernik:

  • Zapoznanie się z procedurami obowiązującymi w zakładzie cukierniczym
  • Zapoznanie się z zasadami BHP i p.poż oraz ochrony środowiska
  • Rozpoznanie surowców, półproduktów i dodatków cukierniczych:
  • Właściwości technologiczne mąki
  • Cukier i środki słodzące
  • Jaja – budowa, właściwości
  • Rodzaje tłuszczów cukierniczych
  • Mleko i produkty mleczne
  • Środki spulchniające
  • Ocena organoleptyczna surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
  • Pobieranie i magazynowanie surowców i wyrobów gotowych
  • Obsługa maszyn i urządzeń stosowanych w procesie produkcji cukierniczych
  • Sporządzanie półproduktów cukierniczych
  • Sporządzanie gotowych wyrobów cukierniczych
  • Proces tworzenia się ciast
  • Produkcja wybranych ciast:
  • Ciasta drożdżowe
  • Cista kruche – wyroby
  • Ciasta biszkoptowe – wyroby
  • Ciasta biszkoptowo- tłuszczowe – wyroby
  • Ciasta piernikowe – wyroby
  • Ciasta parzone – wyroby
  • Ciasta francuskie i półfrancuskie- wyroby
  • Produkcja kremów :
  • Kremy sporządzanie na zimno
  • Kremy gotowane
  • Kremy grzane
  • Kremy zaparzane
  • Sporządzanie masy serowej
  • Sporządzanie masy makowej
  • Produkcja różnych wyrobów cukierniczych z zastosowaniem poznanych ciast, kremów i mas
  • Wykańczanie i dekoracja wyrobów cukierniczych
  • Przygotowanie wyrobów do sprzedaży i ekspozycji
  • Dbanie o czystość i estetykę miejsca pracy

Referencje