Kurs „Barista” – 3 edycje po 40 godzin, liczba uczestników: 30 (po 10 os. na edycję)
Minimalny program kursu obejmował tematy:
- podstawowe informacje o kawie,
- ekspresy do parzenia kawy,
- podstawowe rodzaje espresso,
- zasady spieniania mleka.
Terminy zajęć:
1 edycja: 01.12.2018 r. – 09.12.2018 r.
2 edycja: 30.03.2019 r. – 14.04.2019 r.
3 edycja: 11.05.2019 r. – 19.05.2019 r.
Zajęcia miały charakter wykładowy i ćwiczeniowy. Celem kursu było zdobycie wiedzy na temat profesjonalnego parzenia kawy i jej serwowania oraz poprawnej obsługi maszyn barowych. Barista jest specjalistą od parzenia i podawania kawy. Dzięki udziałowi w szkoleniach uczestnicy nabyli rozległą wiedzę o różnych gatunkach kaw, jej jakości, sposobach przygotowania i podawania, nauczyli się odpowiednio dobierać proporcje składników, poznali różne metody parzenia, potrafią rozeznać się w różnych gatunkach mleka i serwować napoje na wiele różnych sposobów.
Kurs zakończył się wydaniem zaświadczeń i certyfikatów.