W terminie od 23.06.2020r do 06.07.2020r odbywał się kurs który obejmował 110 godzin teoretyczno -praktycznych został zrealizowany dla firmy Cateringowej Domino & Bistro współfinansowany z bonów szkoleniowych Kierunek Kariera Zawodowa. W kursie uczestniczyło 6 osób. Głównym celem było zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu sporządzania potraw , organizacja pracy w kuchni w lokalu gastronomicznym, dekorowanie i serwowanie potraw. Zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu Dietetyki oraz Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Nabycie nowoczesnych technik sztuki kulinarnej oraz umiejętności interpersonalne.
Główne zagadnienia kursu :
1.Warunki przechowywania żywności;
2. Kontrola procesów produkcji;
3. Żywienie dzieci w placówkach oświatowych;
4. Produkcja zestawów obiadowych i deserów dla dzieci i ich dekoracja –zestaw 1;
Produkcja zestawów obiadowych i deserów dla dzieci i ich dekoracja- zestaw 2m ;
5. Produkcja zestawów obiadowych i deserów dla dzieci i ich dekoracja –zestaw 3;
6. Produkcja zestawów obiadowych i deserów dla dzieci i ich dekoracja- zestaw 4;
7. Produkcja zakąsek zimnych z elementami carvingu;
8. Żywienie osób starszych;
9. Produkcja zestawów obiadowych dla osób starszych –zestaw 1;
10. Normy żywienia i racje pokarmowe;
11. Produkcja zestawów obiadowych dla osób starszych –zestaw 2;
12. Obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw i posiłków;
13. Produkcja zestawów obiadowych dla osób starszych –zestaw 3;
14. Zasady planowania jadłospisów;
15. Produkcja zestawów obiadowych dla osób starszych –zestaw 4;
16. Zasady planowania produkcji gastronomicznej;
17. Podstawy kalkulacji cen i potraw;
18. Produkcja zakąsek, dekoracja;
19. Żywienie dietetyczne- produkcja zestawów obiadowych – zestaw 1;
20. Żywienie dietetyczne- produkcja zestawów obiadowych- zestaw 2;
21. Żywienie dietetyczne- produkcja zestawów obiadowych –zestaw 3;
22. Żywienie dietetyczne- produkcja zestawów obiadowych- zestaw 4.
Warunkiem ukończenia szkolenia była obecność na nie mniej niż 80% godzin zajęć. Na ocenę końcową składały się oceny z testu sprawdzającego wiedzę kursanta związaną z tematyką szkoleniową, który był przeprowadzony bezpośrednio po zajęciach teoretyczno- zawodowych (po Module X), oraz ocena z zajęć praktycznych. Szkolenie zakończyło się oceną nabytych umiejętności i wydaniem zaświadczeń oraz certyfikatów.